Ozdravný pobyt v Opavě 13. – 17. 6. 2016

Cestou do Opavy nabral rychlík půlhodinové zpoždění, ale v Ostravě-Svinově jsme tak tak stihli spěšný vlak a přijeli na nádraží jen o 6 min později, než jsme měli v propozicích. Opava nás přijala průtrží mračen a tak jsme do Parkhotelu přijeli trochu promoklí. Ale nám to nevadilo a vydali se pěšky do Slezského zemského muzea na prohlídku.

Druhý den jsme vláčkem jeli do Hradce nad Moravicí. Vystoupali jsme ke krásnému Červenému zámku, kde nás opět přepadla průtrž mračen, ale my jsme si v klidu prohlédli opravený interier Bílého zámku. Zdejší 60-ti hektarový přírodně krajinářský park s Bílou věží jsme si bohužel někteří neprohlédli, protože nás strašila mračna. Jeli jsme zpět do Opavy a prohlédli si část města.

Třetí den jsme si u Parkhotelu sedli do autobusu a jeli do Raduně, prohlédnout si zdejší zámek. K zámku jsme přišli zámeckou zahradou. Interier zámku je opravdu nádherný a všechny nás nadchl svým půvabem. Prošli jsme první prohlídkový okruh, který nabízí atraktivně zařízené společenské a soukromé pokoje ukazující životní styl aristokratické rodiny a služebního personálu od počátku 19. stol. k polovině 20. stol. Kdo chtěl, tak si mohl ještě prohlédnout zdejší Oranžerii se zahradou.

Čtvrtý den jsme opět sedli do vlaku a jeli do Kravař. Prošli jsme městem a přes historický anglický park až k zámku. Zámek v roce 1937 vyhořel a byl zničen celý interier. V roce 1970 byl zámek opraven a dnes zde sídlí kulturní a společenské centrum. V zámeckém parku je golfové osmnáctijamkové hřiště.
Celý areál zámku s přilehlým parkem je prohlášen kulturní památkou.

V průběhu pěti dní jsme poznali okolí města Opavy. I když nám počasí mnohdy nepřálo, pobyt se nám líbil a poznali jsme další kout naší krásné země.