Relaxační rekondice pro metastatické pacientky – Doksy 28. 11. – 1. 12. 2017

Ve dnech 28.11. až 1.12. 2017 jsem měla možnost účastnit se pobytu v Hotelu Kamýk v Doksech. Na tento pobyt jsem byla vyslána moji mateřskou organizací Klubem Diana, za což ji velice děkuji.
Pobyt byl pro mě neskutečně prospěšný, zajímavý a nabíjející. Jela jsem na tento pobyt s velkými bolestmi v kyčli, dokonce jsem uvažovala, jestli jsem udělala dobře, ale dostalo se mi takové pomoci od děvčat, co byla přítomná na kurzu jako lektorky, že jsem domů zpět přijela bez bolesti v kloubu a mohla jsem na pobytu chodit i na procházky. Pobyt byl organizovaný paní Líbou Žamberskou , organizace byla bezchybná a bylo o nás postaráno s velikou pečlivostí a to od začátku až dokonce pobytu.
Program byl každý den zajímavý, byl jak dopoledne, tak odpoledne neskutečně nabitý důležitými informacemi. Lektorky, Liba a Helenka, nás naučily jak se o sebe postarat, když tělo nefunguje. Helenka měla přednášku o léčebné diagnostické metodě Su Jok, o které jsem slyšela poprvé a neskutečně mě zaujala. Její rady a jsem ihned využila pro léčení svého kyčelního kloubu. Byl k dispozici i materiál, který Helenka sama napsala, který jsem si zakoupila a pořád jej pročítám. Člověk si musí pomoc i sám a právě k tomuto účelu jsou tyto pobyty úžasné, že to člověka naučí.
Bylo to vidět i na praktických ukázkách, kdy přijela děvčata s velkými otoky a v takovém stavu, že měly úplně tvrdé, naběhlé ruce, tam kde chyběly uzliny se lymfa zadržovala a doktoři jim s tím nedovedli poradit , ovšem děvčata Liba, Helenka a Líba Žamberská dělaly zázraky, pracovaly s tím co uměly….masáže, otevírání lymfatických kanálů, očistné svíce, tejpování a na konci pobytu měla děvčata ruce uvolněné, otoky splaskly a bylo vidět, že je jim o moc lépe a hlavně, že existuje možnost jak s těmito problémy pracovat. Ruce jim nakonec Liba otejpovala , aby byl účinek ještě větší. Toto tejpování už znám z pobytu v Luhačovicích a mockrát jsem si s tím už sama pomohla, když mě bolelo koleno , nebo rameno, tyto rady jsou velice důležité pro nás onkologicky nemocné.
Liba přednášela o různých druzích masáží o možnosti uvolnění svalů, co dělat aby nebyly nohy a ruce tak těžké, taky ukázky tejpování byly opět zajímavé. Přednáška pana doktora z onkologie byla cílená na naše problémy, přednášel o tom, že pokud žena onemocní onkologicky, měla by už vždy na to myslet, protože „zárodky“ rakoviny v těle prostě už jsou, jak to říká i paní doktorka Petráková ze Žlutého kopce, měla by se o sebe víc starat, cvičit, upravit stravu, psychicky se umět uvolnit a nedělat mrtvého brouka, že už je vlastně zdravá a už ji to nemůže znovu potkat, nějak na to všechny rády zapomínáme…
O všem co bylo na programu jsme diskutovaly, jak při obědě, tak při večeři, protože tolik zajímavých informací se muselo nějak vstřebat. Měla jsem přednášku o vlivu vitamínů a minerálů na naše zdraví, hlavně jsem mluvila o důležitosti selenu, zinku , manganu a o některých důležitých vitamínech, kde bylo přímo prokázáno, že mají příznivý vliv při prevenci i léčbu rakoviny. Vzhledem k tomu, že jsem mluvila z vlastní zkušenosti, tak to děvčata velmi zaujalo a už mám domluveno, že budu přednášet pro děvčata ze dvou organizací.
Ještě bych chtěla na závěr napsat, že díky tomu, že děvčata mi okamžitě poskytla pomoc ve formě speciálních masáží nohou, léčení pomocí očistných svící a pomocí Dornovy metody, kterou mě naučily, tak jsem doopravdy hned druhý den byla bez bolestí a další den mi kyčli už ani nelupalo a mohla jsem, sice pomalu, ale chodit na krátké procházky, takže opět praxe je nejlepší důkaz toho, co dovedou tyto tak pro nás důležité pobyty, protože nám navrací zdraví, jak psychické, tak fyzické a můžeme si navzájem předat zkušenosti, které jsou specifické pro naše onemocnění.
Taky bych chtěla poděkovat za možnost udělat si ozdobné svícny, kdy dcera paní Žamberské přímo před našima očima vyráběla nepředstavitelně krásné vánoční věnečky, svícny a pak každá z nás si mohla vyrobit sama svůj svícen, který jsme si odvezly domů jako vzpomínku na krásné společně chvíle prožité v kruhu spokojených děvčat. Ještě jednou díky za to, že jsem mohla na chvíli zapomenout na svoje bolístky a trápení, moc děkuji všem děvčatům za tak pěkně zorganizovaný pobyt, kdy jsme asi všechny zapomněly na chvíli na okolní svět a mohly jsme se věnovat samy sobě.

V Brně dne 11.01. 2018

Zapsala Dagmar Zicháčková