Zájezd Bouzov – Loštice – Javoříčko – 29. 4. 2018

Klub Diana uspořádal již tradiční autobusový zájezd tentokrát na střední Moravu. Zájezd nezačal nejlépe, neboť ve stanovený čas se nedostavil objednaný autobus. Po složitějším pátrání jsme sehnali dispečerku Tourbusu, která nám zařídila náhradní spoj, však s hodinovým zpožděním.

Dále se nám též podařilo posunout začátek prohlídky hradu Bouzov. Tuto romantickou a velkolepou stavbu si zařídil řád německých rytířů. Po zajímavé prohlídce standardním okruhem jsme zamířili do města Loštice, kde jsme měli plánovanou exkurzi ve výrobně známých olomouckých tvarůžků. Dali jsme však přednost obědu ve zdější restauraci a nákupu výrobků v podnikové prodejně a útulné cukrárně s tvarůžkovými výtvory.

Odpolední program začal v obci Javoříčko, kterou nacisti v průběhu války vypálili a zastřelili její obyvatele. Nad obcí se však v kopci Špraněk nachází známé Javoříčské jeskyně, i když jsme museli z parkoviště vystoupat po schodech ke vchodu do jeskyně. Tuto namáhavější část absolvovali všichni účastníci i ti méně zdatní. Prohlídka však uspokojila i ty nejnáročnější účastníky zájezdu, i když jsme absolvovali jen kratší část trasy.

Třešničkou na dortu našeho zájezdu bylo překvapení vedoucího akce, a sice návštěva arboreta v Bílé Lhotě, kde se nás ujal fundovaný průvodce a provedl nás celým arboretem se zasvěceným výkladem a odpověděl na všechny kladené otázky. Prohlídka arboreta se všem líbila.
Těšíme se již na zájezd v příštím roce.