Zájezd do Chropyně a Kroměříže dne 3.5. 2019

Tentokrát se tradiční autobusový zájezd Klubu Diana uskutečnil začátkem května z důvodu termínu konání akce Floria v Kroměříži. Této zahradnické výstavy se chtěla zúčastnit většina členek klubu. Akce se konala od 1. do 8. 5. 2019. Součástí zájezdu byla i kulturní část – návštěva zámku v Chropyni.

Tradiční sraz byl u Janáčkova divadla a díky tomu, že autobus byl přistaven o 20 minut dříve, jsme v 7. 15 vyrazili na trasu. Po dálnici jsme se rychle přesunuli do Chropyně. Protože jsme přijeli k zámku s předstihem, stačili jsme ještě uspořádat vycházku po naučné stezce kolem blízkého rybníka. Na rybníce právě probíhalo hnízdění vodního ptactva, hlavně křiklavých racků.

V 9 hodin jsme již zahájili prohlídku zámku, kde jsme se rozdělili na dvě poloviny. Po zajímavé prohlídce interiéru a přírodovědné výstavy jsme odjeli do Kroměříže přímo k výstavnímu areálu.

Zahrádkářská a zahradnická akce se konala v několika pavilonech, ale i na volných zastřešených plochách. Účastníci se rozptýlili po areálu, který skýtal mnoho příležitostí jak k nákupu okrasných i užitkových rostlin, tak i zahradnických pomůcek i dalšího souvisejícího zboží. Součástí bylo i několik restaurací, jídelen a stánků s občerstvením.Účastníky nejvíce zaujala výstava v pavilonu A, kde byly pomocí rostlin a květin vytvořeny jednotlivá znamení zvěrokruhu. Z výstavy si každý odnášel upomínku v podobě rostlin, výpěstků a květin.

Poslední částí programu zájezdu bylo i malé překvapení, a sice návštěva unikátní technické památky- větrného mlýna německého typu – s výkladem pana mlynáře i jeho manželky.

S využitím dálnice jsme se stihli vrátit do Brna již v 18.30 hod. Účastníci byli s náplní programu i s dopravou spokojeni a těší se již na příští zájezd.