Plaveme prsa – sobota 15. října 2016. Spolu překonáme kanál La Manche

Mezinárodní koalice Europa Donna vyhlašuje každoročně svou osvětovou kampaň, která vrcholí konkrétními aktivitami v jednotlivých členských zemích této koalice v měsíci říjnu. Aliance žen s rakovinou prsu se proto rozhodla poprvé v roce 2011 uspořádat v České republice celostátní akci pro veřejnost se symbolickým názvem „Plaveme prsa!“, kterou se zapojila do mezinárodní kampaně Breast Health Day.

Letos se jedná již o 6. ročník a plavalo se celkem na 11 místech v ČR a akce se zúčastnilo 13 pacientských organizací. Smyslem této akce je upozornit na dobrou prognózu v případě včasné léčby zhoubného nádoru prsu, na možnosti kvalitního života vyléčených žen a na význam podpory v průběhu léčby i po ní. Pro letošní akci nabídla podporu a spolupráci firma Born To Swim, s.r.o. V  jednotlivých městech se měřila uplavaná vzdálenost všech účastníků, spočítala se celková vzdálenost, kterou jsme všichni dohromady během naší společné akce uplavali s motivací „Přeplaveme společně kanál La Manche“.

V Brně jsme na sobotu 15.října 2016 v době 14.00 – 17.00 hod zajistili pronájem 3 dráh v bazénu Lužánky. Partneři této akce jsou firma Born To Swim, s.r.o a STAREZ-SPORT, a.s. Na realizaci celé akce se podíleli zástupci firmy Born To SWIM, z Bellisek se o zdárný průběh akce zasadila Lucka Pečenková s dalšími brněnskými členkami a o edukaci prevence rakoviny prsu a seznámení s metodou samovyšetření prsů se postaraly členky Klubu Diana. Studenti z IFMSA CZ, pobočka Brno, zajišťovali nemocnici pro medvídky a edukaci první pomoci či změření tlaku a procenta tuku v těle.

Zpestřením celé akce bylo 2 x vystoupení akvabel Brno a pomocí mikrofonů se veřejnost dozvěděla, proč se akce koná, jaký má smysl, získala informace o Aliancižen s rakovinou prsu a členka Klubu Diana přiblížila činnost tohoto spolku. Lidé, kteří si přišli zaplavat , obdrželi náramek BTS – Přeplavali jsme kanál La-Manche, který měli po celou dobu plavání připnutý na ruce a také si mohli na stánečku firmy Born To Swim zakoupit skladnou, hebkou a ultrasavou osušku, koupací čepici a lehký sportovní vak, vše s logem Plaveme prsa podle návrhu Báry Srncové. Zisk z tohoto prodeje firma nabídla Alianci žen s rakovinou prsu.

Přemožitelka kanálu La Manche v červenci 2016 Nikola Hájková v Brně celou akci Plaveme prsa zahájila, potom se přidal pan Kamil Čepelák z firmy Born To Swim, Lucka Pečenková a pak se nepřetržitě plavalo ve všech drahách až do 17.00 hod, kdy akce skončila. Po sečtení počtu plavajících a uplavaných metrů jsme došli k tomuto závěru:

V Brně plavalo 95 občanů a uplavalo 103,1 km, což je celkem 3 x kanál La Manche.

Všichni po návratu z bazénu obdrželi zdravou odměnu – 1 banán a jablíčko – sponzorský dar OD TESCO.
Děkujeme všem za účast, děkujeme sponzorům – firmě Born To Swim s.r.o., STAREZ-SPORT, a.s. a OD TESCO.
Měli jsme radost, že akce „Plaveme prsa“ měla úspěch a všichni společně jsme něco udělali pro svoje zdraví.