Výlet na Pouzdřanskou step – 6. května 2016

Tradiční jarní výšlap na chráněnou step se podařilo s 14 účastníky Klubu Diana užít dne 6. května 2016. Slunečný den umocňoval dobrou náladu a energii i ke zvládnutí výškových rozdílů vinohradů.

Nádražní restaurace v Pouzdřanech byla zavřena, proto jsme po modré značce šli ulicí Stepní do svahů nad Pouzdřany. Odměnou nás provázel úchvatný pohled na rozsáhlé upravené vinohrady a nádhernou ves pod námi.

Založení vinohradů a práce pro vznik vína se dal vyčíst také z naučných zastavení. Zvolili jsme strmější výstup na hřebenovku vrchu Kolbaba, v horku to byla úmorná cesta, ale slíbené odpočívadlo s bytelným stolem a lavicemi se pro rozpálené turisty staly oázou i místem občerstvení i klábosení.

Nechvátalo se, byla pohoda. Dalším cílem byly vyhlídkové body na rozkvetlé stráně stepi a namodralý pohled na Pouzdřany a Popice. Méně známé pozoruhodnosti nám připomínal vedoucí výpravy Willi, který nás šetrně vedl rozkvetlými pěšinkami s výhledy na Pálavu, hladiny Novomlýnských nádrží i pasohlávské středisko vodních sportů a rekreace. Plni dojmů skupina sestoupila podél dalších rozsáhlých vinohradů do Pouzdřan.

U gotického kostela místní udržují pomníček amerického důstojníka, kterého zde uctila americká velvyslankyně a herečka Shirley Jane Temple-Blacková. Zde také položila věnec na vedlejší pomník obětem 2. světové války.

V hospůdce jsme našli sladké zmrzlé potěšení pro povzbuzení zvědavosti na další pozoruhodnost. O opravení ruiny gotického statku se zasloužila rodina restaurátora. Nyní je to půvabná kulisa obce. Pan Klimeš s paní zde konají tradiční hudební večery a setkání občanů.

Výlet se líbil. Sláva, zase jsme to dokázali!!!