Rájec nad Svitavou – zámek – 3. června 2016

Výlet na zámek a okolí do Rájce – Jestřebí se uskutečnil dle plánu Klubu Diana v pátek 3. června 2016. Počasí v tento den nám příliš nepřálo a tak jsem očekávala, jaká bude účast. Mé obavy se potvrdily, na výlet se vypravily pouze 4 členky z Diany, včetně mě, jako vedoucí výletu, čímž mě pověřila naše předsedová Evička. Na výlet jsem se docela těšila, neboť jsem v těchto končinách ještě nebyla.

Cesta ubíhala za vzájemného klábosení a zanedlouho jsme vystupovaly na nádraží v Rájci. Pršelo, ale to nám nebránilo vydat se od vlaku k cíli našeho výletu, do zámku. Po přichodu se nás ihned ujala milá průvodkyně a tak jsme poznávaly historii zámku a jeho majitelů i pozdějších obyvatel.
V současné době je zámek ve vlastnictví státu, ale vedou se jednání a soudy o jeho navrácení potomkům v rámci restituce. Z tohoto důvodu jsou na zámku prováděny jen opravy, které jsou nutné, aby zámek dále nechátral. 

Přesto interiér je zachovalý, hlavně původní dřevěné obložení místností, podlahy, knihovna a v současné době slouží zámek a jeho kaple ke svatebním obřadům a různým výstavám.
V areálu zámku je také prodejní výstava různých uměleckých předmětů a suvenýrů od výtvarníků z celé Moravy, takže i tam bylo co obdivovat a možno zakoupit si nějaký drobný upomínkový předmět.

Po prohlídce zámku se počasí vyjasnilo a protože bylo po poledních hodinách, ozvaly se i naše žaludky, že by také neškodil nějaký zážitek gurmánský. A tak naše kroky vedly do nejblišší a také jediné hospody v Rájci, kde jsme strávily další příjemnou hodinku u meníčka a na celé čáře to vyhrál guláš z divočáka a pivečko.

Program našeho výletu jsme splnily, nálada byla výborná a tak jsme se zase vlakem vracely domů, bohatší o další poznání našeho rodného kraje. škoda jen, že se nezúčastnilo více členek klubu, ale snad pro ně bude pobídkou na příště tento náš zážitek, o který byly ochuzeny.

Hodně hezkých výletů a nových poznání Vám přeje Mila Gruberová, která byla vedoucí výletu do Rájce-Jestřebí.