Pobyt v hotelu Junior v Poděbradech 17. 6. – 24. 6. 2017

V roce 2017 jsme se rozhodli uskutečnit ozdravný pobyt v Hotelu Junior v Poděbradech. Již před několika lety jsme s Klubem Diana strávili nádherný týden v tomto městě a tak jsme si chtěli znovu osvěžit vzpomínky na kouzelná zákoutí tohoto místa a podívat se i do širšího okolí.

Na tento ozdravně vzdělávací pobyt se z Brna rozjelo 35 členů naší organizace. Program jsme měli naplánovaný na každý den, ale jeho uskutečňování jsme museli přizpůsobovat velmi horkému letnímu počasí. Hned po příjezdu do Poděbrad jsme měli možnost v sobotní odpoledne i v neděli na Lázeňské kolonádě sledovat Mistrovství ČR mažoretek.

V neděli odpoledne jsme nevynechali plánovanou návštěvu Polabského muzea, kde jsme se seznámili s dějinami a přírodou Poděbradska a s historií lázeňství. Dominantu města tvoří zámek, kde se podle některých historiků narodil český král Jiří z Poděbrad, jehož mírové snahy předstihly o několik století dobu. Na zámku jsme si prohlédli Památník krále Jiřího z Poděbrad. Je to unikátní expozice slavného panovníka a paní průvodkyně nás podrobně seznámila s celkovou historií tohoto místa.

V pondělí nás Výletní loď Král Jiří za půl hodinky dovezla k soutoku Labe a Cidliny a po vystoupení z lodi jsme si udělali procházku na Slavníkovské hradiště Libice nad Cidlinou. Hradišti Libice nad Cidlinou patří významné místo v českých raně středověkých dějinách. V 10. století zde vládl mocný rod Slavníkovců, roku 935 se zde narodil druhý pražský biskup a zemský patron sv. Vojtěch. Po prohlídce jsme se vrátili k Labi a po značené cestě, ve stínu stromů, jsme až do Poděbrad obdivovali širokou řeku a její okolní krajinu.

Na dalším výletě jsme došli k Havířskému kostelíku a pak pokračovali na hřbitov v Kluku, který je dílem význačného českého architekta Josefa Fanty a představuje unikátní architektonický soubor představující secesi v té nejčistší formě. Vzhledem k velmi teplému dni s teplotami nad 30 st., jsme výlet zakončili u koupaliště Jezero Poděbrady.

V Poděbradech jsme také měli domluvenou exkurzi do skláren Crystal Bohemia, kde nás paní průvodkyně provedla po všech provozech výroby křišťálového skla. Na závěr jsme si mohli prohlédnout podnikovou prodejnu a také zakoupit nádherné dárky pro své bližní.

Navštívili jsme i nedaleké město Nymburk. Nejprve jsme zašli do Vlastivědného muzea, kde jsme se seznámili se životem a dílem Bohumila Hrabala, dozvěděli se o historii Nymburka a výstava nám také připomněla dějiny železnice. V kapli sv. Jana Nepomuckého, která původně byla součástí kostela dominikánského kláštera, nám paní průvodkyně objasnila celou historii tohoto místa a co se vše podniká pro záchranu této historické budovy.

Odtud jsme se nasměrovali na stopy Bohumila Hrabala. Kolem vily Hrabalky a posezení U tří koček jsme došli k pivovaru, kde Hrabal prožil své dětství a mládí. Exkurze pivovarem byla velmi zajímavá a poučná také díky panu průvodci, který nám vysvětlil zajímavosti kolem výroby piva.

Z pivovaru jsme si zašli ke hradbám. Městské opevnění s šesti věžemi je dnes zapsanou kulturní památkou. Prohlídku města jsme zakončili na náměstí Přemyslovců u dřevěné lavičky se sochou Bohumila Hrabala.

Náš pobyt v hotelu Junior jsme obohatili o dva přednáškové večery. Po příjezdu na pobyt, v neděli po večeři, k nám do hotelu přišla paní Hrabětová , která nás seznámila s historií města Poděbrady a rozvojem lázeňství v tomto městě. Své vyprávění nám doložila i videoprodukcí a tak nás vyzbrojila informacemi, které jsme využívali v poznávání zajímavých lázeňských objektů a budov tohoto města.

Během další přednášky, která měla formu edukace o prevenci rakoviny prsu, jsme seznámili naši přítomnou část členské základny o preventivních akcích, které pořádáme pro mládež na středních školách (projekt Nejde jen o prsa) a o dalších akcích s preventivní tématikou pro širokou zdravou veřejnost, které pořádá Aliance žen s rakovinou prsu. V rámci této naší edukace, kterou vedla členka Miluška Gruberová a Eva Najvarová, přítomní měli k dispozici fantomový model prsů, kde si mohli vyzkoušet metodu samovyšetření prsů.

Prožili jsme nádherný, letní týdenní pobyt v lázeňském prostředí, kde každý mohl najít možnost relaxace, odpočinku a načerpání fyzických sil. Společné objevování krás přírody, možnost koupání v bývalém pískovcovém lomu a kratší výlety přizpůsobené velmi horkému počasí, všem dodalo sílu a pozitivní energii do dalšího období. Jistě k celkové pohodě přispělo i laskavé a vlídné jednání vedení hotelu a téměř profesionální přístup obsluhujícího personálu.