Procházka Mariánským údolím v Brně – 6.10.2017

V pátek 6. října na Starou osadu na zastávku autobusu č.55 přišly čtyři členky Klubu Diana, aby se prošly podzimní přírodou v Mariánském údolí v Líšni.

Chtěly jsme se podívat ke Kadlcovému mlýnu, kde je nástupní stanice nově zbudované bobové dráhy.

Tato dráha se lidem otevřela loni v prosinci. Její délka je téměř 800 m, průměrný sklon více než devět procent a má největší převýšení v České republice. Vozíky jezdí po trubkové konstrukci a jezdci rychlost bobů regulují pákovými brzdami. Dráha je bezpečná – jezdec je připoután bezpečnostními pásy jako v autě. Sám si brzdí a navíc bob má elektromagnetické brzdy, které se aktivují při vyšší rychlosti.

Zpočátku jsme jen dráhu zkoumaly a obdivovaly její konstrukci. Pracovníci této dráhy nás nabádali, až se nebojíme a svezeme se, že budeme mít hezký zážitek. Nejprve se osmělila naše Boženka a rozhodla se, že to zkusí. Nechala se připoutat, poslechla si rady, jak má s brzdami zacházet a už se vezla. Slávka našla v sobě také kus odvahy a nastoupila do vozíku a obě si užívaly rychlost a požitek z jízdy. Já a Jana jsme jen jim mávaly a já fotila, abych zdokumentovala tento nádherný zážitek.
Obě přijely nadšené s rozhodnutím, že se sem jistě s dětmi vrátí a společně okusí krásu z jízdy. Všem přátelům budeme tuto jízdu doporučovat.

Po tomto zážitku jsme odešly do Kadlcového mlýna, kde u kávičky jsme se trochu ohřály a nabraly sílu na další část výletu. Původně jsme chtěly dojít až k Muchové boudě a druhou stranou údolí se vracet. Bohužel, počasí se pokazilo, začalo pršet a tak jsme se raději vrátily zpět k autobusu MHD.