Plaveme prsa – sobota 14. října 2017. „Přeplaveme spolu Českou republiku?“

Aiance žen s rakovinou prsu uspořádala v rámci DNE PRO ZDRAVÁ PRSA, vyhlašovaného každoročně evropskou koalicí EUROPA DONNA, 7.ročník celostátní akce „Plaveme prsa“, tentokrát s tématikou „Přeplaveme spolu Českou republiku?“.

V letošním roce se do této celostátní akce zapojilo 13 organizací a plavalo se v 9 městech naší vlasti. V jednotlivých městech se měřila uplavaná vzdálenost všech účastníků a po získání všech údajů se spočítá, kolik metrů jsme všichni společně uplavali.

V Brně jsme se domluvili, že akci „Plaveme prsa“ opět uskutečníme v Městském plaveckém bazénu Lužánky a pana ředitele Elledera jsme požádali o pronájem 3 drah v době 9.00 – 12.00 hod. Partneři této akce byla opět firma Born To Swim s.r.o., Starez-Sport a.s. a Pivovar Moravia.
Na realizaci celé akce se podílelo vedení firmy Born To Swim, z Bellisek Lucka Pečenková a Martina Gallíková a edukaci prevence rakoviny prsu měly na starosti členky Klubu Diana, které nabízely přítomným možnost se naučit metodu samovyšetření prsů. Měly pro zájemce také letáčky o Klubu Diana, o Alianci žen s rakovinou prsu a také letáčky o samovyšetření. Studenti a studentky z IFMSA CZ zajišťovali nemocnici pro medvídky a edukaci první pomoci.

Oživení této akce bylo vystoupení akvabel a z mikrofonu byli moderátorkou plavci povzbuzováni k uplavání co největší vzdálenosti, abychom velkým množstvím uplavaných metrů v Brně přispěli k přeplavání České republiky. Naši akci přišli také podpořit zástupci Svazu tělesně postižených v Brně. Na stánečku firmy Born To Swim si mohli účastníci této akce zakoupit skladnou, hebkou a ultrasavou osušku, koupací čepici a lehký sportovní vak, vše s logem Plaveme prsa podle návrhu Báry Srncové. Dále byl nabídnutý ke koupi prsní hrnek a od Bellisek kalendáře pro rok 2018.

V pravé poledne v Brně akce „Plaveme prsa“ skončila. Spočítali jsme účastníky této aktivity a jejich uplavané metry a došli jsme k tomuto závěru:

V Brně plavalo 63 účastníků akce a společně uplavali 95 700 m.

Je to méně účastníků, než jsme očekávali, ale důvod menší účasti je prostý. Tento víkend je slunné, téměř letní počasí, a tak lidé zřejmě upřednostnili v tomto babím létě procházky do přírody před plaváním v bazénu.

Děkujeme všem, kteří i v tak prosluněném dni si přišli zaplavat. Děkujeme sponzorům, firmě Born To Swim, STAREZ-SPORT, a.s. a Pivovaru Moravia.

Mám radost, že opět akce „Plaveme prsa“ byla úspěšná a společným úsilím jsme přeplavali alespoň část naší České republiky.